Nadmierne wzdęcia – co piąty Europejczyk zmaga się z tym samym problemem

Wzdęty brzuch, uczucie ucisku i częste oddawanie gazów… każdy z nas czasem tego doświadcza. Wzdęcia to naturalny proces, w którym gazy gromadzą się w przewodzie pokarmowym i muszą zostać wydalone.

Problem pojawia się, gdy występują zbyt często lub towarzyszą im nieprzyjemne doznania – wtedy mogą znacznie obniżyć komfort. Według badań, nadmierne wzdęcia dotyczą nawet 20% Europejczyków. Innymi słowy, co piąty z nas.

Jak powstają gazy w jelitach?

  • Niektóre dostają się do organizmu podczas połykania powietrza podczas jedzenia, picia (zwłaszcza napojów gazowanych) lub rozmowy.
  • Druga część powstaje podczas trawienia pokarmu przez bakterie jelitowe, które rozkładają substancje niestrawne dla organizmu.
  • W rezultacie powstają gazy takie jak azot, dwutlenek węgla lub metan.

Najczęstszymi czynnikami wywołującymi wzdęcia są rośliny strączkowe, kapusta, cebula, czosnek, produkty pełnoziarniste i napoje gazowane. Produkty mleczne mogą również powodować problemy u niektórych osób – zwłaszcza tych z nietolerancją laktozy.

Probiotyki: to, co powinno pomóc, często powoduje wzdęcia

Jeśli chodzi o probiotyki, większość ludzi myśli, że im więcej, tym lepiej. Ale może być odwrotnie. Większość powszechnie dostępnych probiotyków sama w sobie przyczynia się do powstawania wzdęć. A jeśli dodamy do tego obecny trend przyjmowania ekstremalnie wysokich dawek dziennych – 20, 30, a nawet 50 miliardów bakterii – rezultatem są jeszcze większe wzdęcia.

Mówiąc wprost, nie należy przesadzać z probiotykami. Osoby ze skłonnością do wzdęć powinny wybierać w szczególności…

…probiotyki, które praktycznie nie powodują wzdęć w jelitach.

Tak, takie też istnieją…

REVICOLIN: 42% mniej wzdęć w zaledwie 8 dni

Revicolin został wprowadzony na rynek przez firmę PHARCO GRANCREO trzy lata temu. Od tego czasu ten nowoczesny i funkcjonalny preparat stał się pomocą dla tysięcy osób z przewlekłymi problemami jelitowymi – na Słowacji, w Czechach, na Węgrzech i w Polsce.

Czym wyróżnia się Revicolin?

Zawiera dwa uzupełniające się składniki funkcjonalne:

  • PEA – substancję naturalnie występującą w organizmie, która znacząco zmniejsza długotrwałe mikrozapalenia błony śluzowej jelit i hamuje działanie histaminy.
  • Drożdże probiotyczne Kluyveromyces MF B0399 – tzw. probiotyk wolny od CO₂, który praktycznie nie wytwarza gazów w jelitach.

Dlatego Revicolin jest odpowiedni dla osób cierpiących na nadmierne wzdęcia. Badanie kliniczne przeprowadzone w słowackiej klinice gastroenterologicznej wykazało zmniejszenie wzdęć o 42% już po 8 dniach*.

Powrót do naturalnego mikrobiomu

Unikalne drożdże probiotyczne zawarte w preparacie REVICOLIN są najbardziej zbliżone do pierwotnego mikrobiomu jelitowego, który ukształtował się w okresie niemowlęcym. W tamtym czasie nasze jelito grube miało „idealny” mikrobiom.

Przy długotrwałym stosowaniu preparatu Revicolin jelita wydają się powracać do tego pierwotnego, najzdrowszego stanu.

Dzięki temu Revicolin jest wysoko oceniany nie tylko przez samych użytkowników, ale także przez lekarzy.

 

Dla kogo przeznaczony jest Revicolin?

Dzięki swojemu unikalnemu składowi Revicolin pomaga osobom:

  • z nadmiernymi wzdęciami,
  • z zespołem jelita drażliwego (IBS),
  • z nietolerancją histaminy (HIT),
  • z przewlekłym zapaleniem jelit (IBD),
  • z przerostem jelita cienkiego (SIBO),
  • z zaburzonym mikrobiomem jelita grubego.

 

REVICOLIN możesz kupić TUTAJ

Dr. Piotr Blaszko

Dyrektor ds. badań i rozwoju PHARCO GRANCREO

img-7191-scaled-qyl2qj8fmlskcflh4aw85cwklq4n79klc1kizg2m4o